Wyposażenie dla gastronomii

Każda osoba, która prowadzi działalność gastronomiczną stara się nie tylko dodać znakomitego smaku i aromatu swoim daniom, ale również dba o najlepsze podanie. Sposób serowania potraw powinien być ściśle dostosowany do rodzaju dania, ale również do wystroju i charakteru wnętrza, w którym odbywa się określona uroczość.

Podanie znakomicie smakujących i pachnących dań jest rzeczą niebanalną i wymaga poświęcenia uwagi. Na rynku jest coraz więcej firm, które oferują szeroko rozumiane wyposażenie do gastronomii. Zajmują się między innymi sprzedażą sprzętu kuchennego, przyborów kuchennych, urządzeń wszelkiego rodzaju, a także zastawy porcelanowej, szkła gastronomicznego oraz sztućców. Ponadto oferują doradztwo w zakresie tworzenia kompozycji stołowej oraz wypożyczenie sprzętu, urządzeń i nakrycia.

 Sztuka dekoracji stołów uzupełnia sztukę kulinarną. Ważny jest bowiem nie tylko smak i zapach określonych potraw, ale również ich wygląd. Samo przyrządzenie nie wystarcza, należy je również w odpowiedni sposób zaserwować gościom. Na eleganckie podanie składa się przede wszystkim dobór pasującej porcelany. Zastawa stołowa to dzieło sztuki. Porcelana była niegdyś uważana za białe złoto, ponieważ była formą zapłaty królewskiej. Traktowana jak wartościowy kruszec podnosiła prestiż jej posiadacza. W dobie masowej produkcji trudno jest mówić o tak wysokiej wartości, ale nadal jest ona towarem ekskluzywnym. Wnosi do wnętrza danej restauracji lub kawiarni niesłychany wdzięk i elegancję. Jej wysoki połysk i piękne formy świadczą o kunszcie jej wykonania. Jest wytworem artystycznym, mimo że stanowi element sztuki użytkowej.

Odpowiedni dobór porcelany jest bezcenny. Piękne talerze, misy, miseczki i półmiski zdobią stół i stanowią ramę dla każdej pojedynczej potrawy. Powinna jak najlepiej eksponować danie, dlatego współcześnie kładzie się nacisk na jej minimalizm. Dawniej stosowano regułę bogactwa i przepychu w dekorowaniu stołu. Dzisiaj na każdym talerzu podaje się nawet najmniejszą potrawę, która zadziwia nas swoją formą i kolorem. O to właśnie chodzi we współczesnej kuchni, aby zaangażować wszystkie zmysły w spożywanie posiłku, a zwłaszcza wzrok. Dania są przyrządzone tak, aby urzekać finezyjnością. Nic nie nadaje się lepiej jako ich tło niż biała porcelana. Bardzo modna ostatnimi czasy jest zastawa stołowa składająca się z prostokątnych półmisków i talerzy. Są piękne, oryginalne, ale również pozwalają zaoszczędzić na stole wiele miejsca. Kwadratowe miseczki doskonale pasują bufetu szwedzkiego, na którym przestrzeń musi być całkowicie wypełniona. Minimalistyczna biała porcelana to podstawowe wyposażenie dla gastronomii. Powinna znaleźć się w każdej restauracji bez względu na styl i charakter uroczystości. Jest bowiem bardzo uniwersalna. W zależności od reszty kompozycji może nadawać się do eleganckiego podania, jak i na co dzień.

Wyposażenie dla gastronomii obejmuje również srebro stołowe. Nie jest ono bez znaczenia. Co więcej dodaje nakryciu wyrazu i wybierając odpowiednie sztućce nie należy oszczędzać. Poszczególne noże, nożyki, widelce, łyżki i łyżeczki powinny być wykonane z najlepszej jakości stali, odpornej na wyginanie i złamanie. Sztućce powinny być przede wszystkim stosunkowo solidne. Dobra stal gwarantuje dobry wygląd srebra stołowego nawet po kilkutysięcznym zmywaniu w zmywarce przemysłowej. Sztućce powinny być błyszczące i gładkie przez długi okres czasu. Bardzo ważne jest również aby noże poszczególnych kompletów były spójne, a ostrze z trzonkiem trwale powiązane. Sztućce gastronomiczne to nie tylko noże, łyżki i widelce stołowe oraz deserowe, ale również narzędzia serwisowe służące do nakładania i dzielenia potraw. Aby kompozycja na stole była zwarta i zharmonizowana, powinniśmy zawsze używać tego samego kompletu. Kilka różnych zestawów burzy doskonały porządek. Sztućce powinny również posiadać ciekawe wzornictwo. Są one w równym stopniu ozdobą na stole, co porcelana, czy szkło. Muszą być zatem efektowne. Nie należy jednak przesadzać z ich spektakularnością. Zbyt ozdobne sztućce nie pasują do każdej potrawy. Nowoczesne desery przyrządzone w oryginalnym stylu najlepiej komponują się z prostotą naczyń i srebra stołowego.

W skład artykułów gastronomicznych wchodzi również szkło. Kieliszki, szklanki i pucharki o specjalnym przeznaczeniu muszą charakteryzować się zarówno wysoką jakością, jak i pięknym wzornictwem. Dobrej jakości szkło zachwyca pięknym połyskiem i przejrzystością przez długi czas. Musimy jednak konserwować je w odpowiedni sposób, delikatnymi detergentami. Kieliszki i szklanki muszą być odpowiednio dostosowane do wybranej porcelany. Do białej zastawy pasuje wszystko. Możemy zdecydować się w tym przypadku na białe szkło lub kolorowe, gładkie lub zdobione. Z Białą, prostą porcelaną idealnie harmonizują kolorowe szklanki i kieliszki. Tego typu nowość jest coraz powszechniej stosowana na stołach w domu i restauracjach. Pozwala bowiem uzyskać niebanalny wygląd i wykreować spójną kolorową kompozycję. Jednak kieliszki wykonane z kolorowego szkła nie zawsze się sprawdzają. Trudno ocenić kolor serwowanego w nich wina i innych trunków. Ważne jest również, aby szkło miało odpowiednią grubość. Cienkie ścianki czasy wpływają na wygodę spożywania napoju. Standardowe wyposażenie dla gastronomii w postaci szkła to klasyczne kieliszki wykonane z białego szkła.

Kolejną rzeczą, jaką oferują firmy zajmujące się sprzedażą artykułów gastronomicznych jest sprzęt do zimnego i ciepłego bufetu. Urządzenia tego typu to między innymi podgrzewacze, termosy, schładzacze, dozowniki, dyspensery do soku, bańki do mleka, urny i karafki. Wyposażenie dla gastronomii to również wszelkiego rodzaju misy i miski oraz bloki i pojemniki. Ich wygląd powinien być również spójny i najlepiej jest jeśli poszczególne komponenty pochodzą od jednego zestawu. Sprzęt tego typu powinien być przede wszystkim łatwy w użyciu, ale również atrakcyjny, aby przykuć uwagę gości. Musi być maksymalnie elegancki i stylowy. Bufet powinien być zawsze obfity.