Jak właściwie zaprojektować kuchnię?

nowoczesna kuchniaPrzed przystąpieniem do kuchennych prac wykończeniowych oraz zadbania o odpowiednią aranżację, powinniśmy dołożyć wszelkich starań, aby całość była w pełni funkcjonalna i spełniała kluczowe wytyczne ergonomii. Zanim więc zaczniemy projektować samodzielnie lub zlecać tego typu zadanie profesjonalnym biurom architektonicznym, powinniśmy w pierwszej kolejności dokładnie przemyśleć to, w jakim stylu powinna być utrzymana nasza kuchnia, co zrobić, aby współgrała z charakterem pozostałych pomieszczeń oraz jakie środki zastosować, aby wszystko jak najlepiej odpowiadało naszym oczekiwaniom. Jest to niezwykle istotne przede wszystkim dlatego, że nie każda kuchnia musi być miejscem na miarę profesjonalisty zwłaszcza, że wielu z nas większość czasu spędza poza domem, stołując się na mieście i ograniczając swoją kuchnię zaledwie do niewielkiego aneksu. Pamiętajmy jednak, że bez względu na to, czy jesteśmy pasjonatami kulinarnymi i regularnie eksperymentujemy z posiłkami, czy też wykorzystujemy kuchnie tylko do przygotowywania kanapek, powinniśmy zadbać, aby wszystko było właściwie urządzone.

Wiadomo oczywiście, że nie zawsze nasze oczekiwania idą w parze z naszymi możliwościami finansowymi oraz architektonicznymi, zwłaszcza kiedy mieszkamy w bloku i zamiast ogromną kuchnią połączoną z jadalnią musimy zadowolić się małym stołem, szafką, piekarnikiem i lodówką. Okazuje się jednak, że współczesne biura projektowe dają nam szereg możliwości kreacyjnych, zapewniając nam całkowity komfort niezależnie od wielkości posiadanej przez nas powierzchni użytkowej. Wszelkiego rodzaju skosy i zabudowania mogą sprawiać, że kuchnia stanie się nieustawna, dlatego też w kłopotliwych sytuacjach warto skorzystać z pomocy profesjonalnych projektantów, dzięki którym wady naszej kuchni staną się jej zaletami. Umiejętnie dobrane meble oraz właściwa kolorystyka wraz z punktowym oświetleniem mogą znakomicie grać optyką wnętrza dowolnie je powiększając lub zmniejszając tak, aby wszystko idealnie ze sobą współgrało. Ze względu na to, że remontu kuchni dokonujemy raz na kilka – a nawet kilkanaście lat – warto sprawić, ab był on inwestycją długoterminową i dostarczył nam miejsca, w którym chętnie będziemy spędzać swój wolny czas.

Oczywiście projektowanie kuchni powinno rozpocząć się na długo przed przystąpieniem do zakupu mebli oraz sprzętu, przede wszystkim dlatego, że działając według ustalonego wcześniej planu działamy sprawniej i oszczędzamy finanse. Mając świadomość tego, jakich mebli szukamy i jakiej wielkości mają być nasze piekarniki, zmywarki czy lodówki, poruszamy się znacznie sprawniej wśród tysięcy propozycji producenckich i unikamy wszystkich ewentualnych przeróbek, które mogą pojawić się wtedy, kiedy sami nie wiem czego szukamy i jak wyobrażamy sobie efekt końcowy. Przemyślany projekt ułatwia nam też poruszanie się po przestrzeni kuchennej i pozwala nam na przygotowywanie posiłków i pieczenie ciast praktycznie bez odrywania stóp od podłoża. Wszystkie sprzęty powinny więc układać się w idealny ciąg roboczy, który odpowiada poszczególnym etapom przygotowywania posiłków. Ustawiając wszystko powinniśmy zatem zadbać o to, aby na pierwszym miejscu stała lodówka, za nią był zlewozmywak, płyta kuchenna i stół, które byłby porozdzielane blatami roboczymi. Nawet jeżeli nasze wnętrze nie daje nam zbyt wielkich możliwości aranżacyjnych, powinniśmy dołożyć wszelkich starań, aby całość była jak najbardziej zbliżona do tego schematu.

Dzięki umieszczeniu blatu roboczego pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką zyskujemy przestrzeń na odstawianie naczyń podczas gotowania, co znacznie zwiększa nasze manewry i nie zmusza nas do regularnego przemieszczania się z miejsca na miejsce. Projektowanie kuchni powinno więc całkowicie poprawiać nasz komfort użytkowania, wpływać na naszą wygodę oraz bezpieczeństwo. Warto zwracać uwagę na to, w jaki sposób zorganizowane są stanowiska pracy w profesjonalnych restauracjach, gdzie kucharze zmuszeni są do sprawnego przygotowywania dań w jak najkrótszym czasie. Obserwując ich działania możemy zauważyć, że wszystko, czego potrzebują znajduje się w bezpośrednim zasięgu ich rąk. Jeżeli są leworęczni, wszystkie akcesoria znajdują się po ich lewej stronie, kiedy są praworęczni – po prawej. W szufladach znajdują się poukładane sztućce i naczynia, a blaty są na tyle przestronne, że wszystko, czego potrzebują może znajdować się w zasięgu ich wzroku. Wprowadzając tego typu rozwiązania w swoich własnych, domowych kuchniach, jesteśmy w stanie wyczarować ergonomiczne pomieszczenie nawet na kilku metrach kwadratowych.projekt nowoczesnej kuchni

Nie zapominajmy jednak także o całej instalacji, która znajduje się na przestrzeni naszej kuchni, ponieważ powinniśmy pamiętać, żeby zmywarkę i piekarnik ustawiać tak, żeby za nimi nie znajdowały się żadne gniazdka elektryczne albo instalacje gazowe lub hydrauliczne, ponieważ jest to niezwykle niebezpieczne, podobnie zresztą jak ustawianie kuchenki gazowej bezpośrednio przy oknie. Odstęp pomiędzy nią a otworem okiennym powinien wynosić co najmniej 60 centymetrów. Projektowanie kuchni powinno uwzględniać nasze osobiste preferencje oraz możliwości fizyczne. Jeżeli jesteśmy niskiego wzrostu nasze szafki powinny być zawieszone na takiej wysokości, żebyśmy nie byli zmuszeni do regularnego stawania na palcach, w celu sięgnięcia po określony produkt czy wybrane naczynia. Możemy zdecydować się na szafki typu cargo, które posiadają w pełni wysuwane półki i które sprawiają, że wszystkie niezbędne akcesoria czy przyprawy zawsze będziemy mieć pod ręką, kreując w taki sposób wnętrze godne najlepszego szefa kuchni. Współpracując z projektantami mamy tę przewagę, że możemy wszystko ustawić pod siebie i swoje własne możliwości zwłaszcza, ze zazwyczaj dysponujemy niewielkim pomieszczeniem kuchennym, które utrudnia nam zmieszczenie wewnątrz niego wszystkiego, bez czego trudno wyobrazić sobie sprawne przygotowywanie potraw. To, w jaki sposób przeprowadzimy projektowanie kuchni jest w pełni uzależnione od naszych preferencji oraz możliwości finansowych, pamiętajmy jednak, że wcale nie potrzebujemy ogromnej ilości gotówki, aby nasza kuchnia była doskonale zorganizowana i w pełni funkcjonalna.