Stanowisko pracy i ergonomia produkcji

 pracaDorobek ergonomii sprawia, że cała nasza codzienność staje się nam bardziej przyjazna. Wspólne zasady, nad którymi pracuje sztab specjalistów – lekarzy, inżynierów, psychologów, naukowców i fizjoterapeutów, pozwalają nam wcielać w życie nowe normy, sprawiające, że to nie my jesteśmy zmuszeni dostosować się do otoczenia, ale to otoczenie elastycznie dopasowuje się do naszych oczekiwań. Ergonomia pojawia się więc na każdym kroku nie tylko w postaci specjalistycznych urządzeń, które mają uzupełniać się z człowiekiem, ale i w miejscach pracy. Współcześni pracodawcy doskonale znają badania, które wyraźnie wskazują, że stanowisko pracy, które dostosowane jest do indywidualnych potrzeb każdej osoby, sprawia, że mniej się ona męczy, pracuje wydajniej i jest skuteczniejsza. Ze względu na to, że coraz częściej ludzie pracują w pozycji siedzącej, właściwa organizacja przy stole czy biurku jest konieczna do zachowania zdrowia i spokoju.

 Ergonomia określa więc jak powinno być zbudowane określone środowisko pracy, aby najlepiej przystosowywało się do psychicznych i fizycznych możliwości człowieka, oraz jak najmniej inwazyjnie wpływało na stan jego zdrowia. Dlatego też stanowisko pracy powinno być nie tylko bezpieczne, ale i komfortowe. Minęły już czasy, kiedy każdy człowiek wykonywał zawód oparty na nieustannym ruchu i wysiłku fizycznym. Ewolucja nie zdążyła nas przystosować do pracy w miejscu, w dodatku w pozycji siedzącej, stąd konieczność wprowadzenia rozwiązań ergonomicznych i zapewnienie tego, czego nie zdążyła zrobić za nas Natura. Oczywiście wytyczne te są nam doskonale znane, jednak nadal niechętnie się do nich stosujemy. Wymaga to on nas odrobiny dobrej woli, ale i odpowiednich warunków, które nie zawsze udaje nam się spełnić. Nawet stanowisko pracy w dużych firmach nie zawsze odpowiada normom bezpieczeństwa i wygody. Ostatnie badania naukowe wykazały, że najbardziej naturalną pozycją, którą powinniśmy przyjmować podczas pracy z komputerem, jest ta, która tworzy pomiędzy linią kręgosłupa a linią kości uda kąt stu trzydziestu pięciu stopni. Jest to postawa charakterystyczna dla astronautów w stanie nieważkości oraz osób zanurzonych w wodzie. Dlatego też ustalono, że fotele, które powinny uzupełniać nowoczesne stanowisko pracy, należałoby ustawiać w pozycji siedząco – leżącej. Dzięki temu istnieje szansa zminimalizowania ryzyka problemów z kręgosłupem, które są niezwykle częste przy wielogodzinnej pracy z komputerem. Jako, że wypoczęty pracownik, to dobry pracownik, pracodawcy z wielkich korporacji starają się jak najskuteczniej urozmaicać swoim pracownikom czas spędzony na wykonywaniu poszczególnych zadań.

Najczęstsze dolegliwości, jakie powstają w momencie, kiedy stanowisko pracy jest nieodpowiednie, to nadmierne napięcie mięśni podpotylicznych, drętwienie mięśni szyi i karku, zmęczenie mięśni gałek ocznych, ból w okolicy łopatek, nieprawidłowe układanie się krążków międzykręgowych i mięśnia prostownika grzbietu, problemy z krążeniem krwi, obciążenie stawów kolanowych oraz zmęczenie mięśni przedramion. Wszystko to wynika z wymuszonej nienaturalnej pozycji, która ma początek w pracy z komputerem oraz nieprzestrzegania konkretnych wytycznych, wynikających z badań ergonomicznych. Siedzenie w nieprawidłowej pozycji może jednak prowadzić nie tylko do dolegliwości całego układu mięśniowo-szkieletowego, ale i poważniejszych przypadłości, takich jak chociażby migreny, problemy z koncentracją, a nawet frustrację czy nadpobudliwość.

Właściwie dostosowane stanowisko pracy może sprawić, że każdy pracownik będzie w stanie wykonywać swoje zadania sprawnie i efektywnie, bez jednoczesnego niepotrzebnego przeciążania swojego organizmu. Odpowiednio wyprofilowany fotel, komputer znajdujący się we właściwej odległości, czy też biurko dostosowane bezpośrednio do wzrostu konkretnego człowieka, mogą i powinny sprawić, że napięcie mięśni zostaną zredukowane, szyja i kark pozostanie rozluźniona, oczy będą wypoczęte, kręgosłup będzie się znajdować we właściwym położeniu, krążenie krwi zostanie poprawione, a przedramiona i stawy kolanowe będą odciążone.

Nie tylko jednak w biurze właściwe stanowisko pracy jest bardzo ważne. Zagadnienia ergonomii pojawiają się także w tych zakładach pracy, w których pracownicy pozostają w nieustannym ruchu. Funkcjonalna przestrzeń i prawidłowo rozmieszczone meble są więc ważne także w lokalach gastronomicznych. Aby bowiem kuchnia mogła idealnie działać i na bieżąco wydawać smaczne posiłki, musi nie tylko być wyposażona w najwyższej jakości sprzęty, takie jak piece, urządzenia chłodnicze, zmywarki, kostkarki do lodu czy zastawy stołowe. Równie ważny jest sam układ miejsca – rozstawienie szafek, dostęp do nich, właściwa ilość szuflad, odpowiednio duże zlewy i blaty, stoły umieszczone na odpowiedniej wysokości oraz dopasowana do wielkości lokalu przestrzeń, po której swobodnie mogą poruszać się kucharze, bez zderzania się ze sobą i bez wzajemnego przeszkadzania. Stanowisko pracy kucharza powinno mu więc umożliwiać przygotowywanie posiłków bez zbędnego tracenia energii na schylanie się, przesuwanie czy szukanie potrzebnego sprzętu i akcesoriów. Stoły i szafki powinny być ustawione w taki sposób, aby jedną ręką mógł sięgać po wszystko, co w danym momencie jest mu potrzebne, nawet bez odrywania stóp od podłogi. Jeżeli zatem jest leworęczny, większość szuflad powinna znajdować się po jego lewej stronie. Jeżeli z kolei jego dominującą ręką jest ręka prawa, miejsce powinno być wyposażone w meble znajdujące się po jego prawej stronie. Więcej na temat ergonomii na przykład w zakresie narzędzi znajdziemy na stronie http://www.cedima.pl/narzedzia/9-ergonomia-elektronarzedzi. Warto przy okazji posiadania własnej firmy interesować się takimi zagadnieniami.

stanowiskoErgonomia w praktyce oznacza zatem między innymi to, jakie wymiary powinno posiadać stanowisko pracy, by było możliwie jak najbardziej wydajne i komfortowe, co zrobić, aby korzystanie z niego nie sprawiało pracownikowi szczególnych problemów, jak dużą powinno mieć przestrzeń czy na jakiej wysokości powinny znajdować się wszelkiego rodzaju półki i szafki. Odpowiednie warunki – co udowodniły już badania naukowe – są w stanie poprawić wydajność pracy każdego człowieka, zapewniając mu jednocześnie bezpieczeństwo i troskę o jego zdrowie.